28 października, w Pałacu Rzeczypospolitej, siedzibie Biblioteki Narodowej w Warszawie, po raz kolejny spotkali się miłośnicy twórczości Zbigniewa Herberta, jego rodzina i przyjaciele, by wspólnie świętować 91. rocznicę urodzin Poety. Wieczór poetycki był wspólną inicjatywą Fundacji im. Zbigniewa Herberta i Biblioteki Narodowej, w której zbiorach znajduje się Archiwum Zbigniewa Herberta.

Agata Kulesza przeczytała wybrane na tę okazję przez Panią Katarzynę Herbert wiersze Poety. Postać Zbigniewa Herberta oraz jego twórczość przypomnieli Edward Hirsch, amerykański poeta, eseista i krytyk literacki, juror Międzynarodowej Nagrody Literackiej im. Zbigniewa Herberta oraz Adam Zagajewski, przyjaciel Herberta, poeta i eseista, laureat wielu prestiżowych nagród literackich, członek Rady Fundacji im. Zbigniewa Herberta. Centralnym punktem spotkania była rozmowa Edwarda Hirscha i Adama Zagajewskiego na temat stworzonej przez Herberta postaci Pan Cogito, o którym Zagajewski powiedział „Postać pana Cogito, ironicznego, mądrego komentatora naszego życia, jest jedną z najciekawszych kreacji poezji nie tylko polskiej, ale i światowej”. Poeci zaprezentowali również swoje najnowsze wiersze. „Idea uroczystych obchodów kolejnej rocznicy urodzin Zbigniewa Herberta spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony zaproszonych na wydarzenie gości. To świadczy, że poezja Herberta jest nadal żywa, chętnie słuchana i czytana” – podkreśliła Maria Dzieduszycka, prezes Fundacji im. Zbigniewa Herberta. „Coroczne spotkania w rocznicę urodzin Herberta są również okazją do zaprezentowania twórczości współczesnych poetów, gdyż zależy nam na szerszym promowaniu czytelnictwa poezji.”

Podczas wieczoru wręczone zostały pamiątkowe rysunki Zbigniewa Herberta wykonane na kamieniu litograficznym przez profesora Błażeja Ostoję Lniskiego dla PGE Polskiej Grupy Energetycznej, Sponsora Wieczoru Poetyckiego z okazji rocznicy urodzin Zbigniewa Herberta, oraz dla PKN Orlen, Sponsora Nagrody im. Zbigniewa Herberta 2015. Tym samym Fundacja wyraziła podziękowanie za współpracę i udzielane jej wsparcie.

Partnerami spotkania były Biblioteka Narodowa i Instytut Adama Mickiewicza, natomiast patronat medialny zapewniły Polskie Radio oraz TVP Kultura. Projekt dofinansowany został ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Sponsorem Wieczoru Poetyckiego była PGE Polska Grupa Energetyczna.